Nove Holding
Новини

22.12.2014
ГРИГОР ДИМИТРОВ Е СПОРТИСТ №1 НА БЪЛГАРИЯ ЗА 2014.


На 22 декември 2014 г. в зала 3 на НДК се проведе трациционната церемония по връчване на наградите за Спортист на годината, отбор на годината и спортист с увреждания за 2014, организирана от Нове АД Холдинг и Треньор на годината, спорд анкетата на в. Труд. На бляскавото събитие бяха обявeни най-заслужилите родни атлети според българските спортни журналисти, взели участие в анкетата.

57-те награди Спортист на годината бяха подчинени на идеята за несломимата амбиция и желязната воля на българските спортисти.

Церемонията протече под патронажа на г-жа Йорданка Фандъкова, Кмет на Столична община, със специалното участие на г-н Красен Кралев, Министър на младежта и спорта, а водещи на наградите бяха изявените спортни журналисти от трите национални телевизии БНТ, БТВ и Нова ТВ - Йоана Гочева, Камен Алипиев и Петър Бакърджиев.

Спортист на годината за 2014 г. с 1 190 точки стана Златната ракета на българския тенис – Григор Димитров. Въпреки, че спортистът не е в България, за пръв път в събитийната и телевизионна история на България той направи изявление чрез холограма, заснета специално от холивудско студио за събитието. Почетната статуетка, връчена от г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, беше приета от родителите на Григор – Мария и Димитър Димитрови.

„За мен е голяма чест да бъда избран за Спортист на годината. Продължавам с пълни сили, защото пред мен има още много върхове за покоряване. Който не се развива непрекъснато – изостава. Надявам се да съм добър пример за всички млади хора, които искат да достигнат своите върхове. “ – каза Григор от хиляди километри разстояние.

Статуетките за останалите победители в челната петица връчиха някои от най-обещаващите млади български спортисти от програмата „Млади таланти“ на „Еврофутбол“

На второ място се класира Иван Марков – вдигане на тежести със 711 точки. Спортистът не присъства на церемонията, тъй като в момента е на състезание в Германия. Наградата обяви Виолета Генчева, републикански шампион по джудо и европейски шампион по сумо за девойки.

Почетното трето място зае Александра Жекова - сноуборд, с 644 точки. Винаги усмихнатата Сани получи статуетката си от световния шампион за младежи по тенис на маса за хора с увреждания – младият талант на „Еврофутбол“ Денислав Коджабашев.

Станимира Петрова - бокс, бе класирана на четвърто място с 610 точки. Тя получи наградата си от Митко Ценов, републикански, балкански и европейски шампион по стийпълчейз.

На пето място застана Кубрат Пулев - бокс, с 588 точки. Той беше награден от Лидия Иванова, носителка на над 200 медала от национални и медународни първенства по плуване.

Челната десетка за Спортист на годината 2014 допълват Цветана Пиронкова - тенис на корт, с 505 точки, Станилия Стаменова - кану-каяк, с 355 точки, Боян Петров – алпинизъм, 354 точки, Мирослав Кирчев – кану-каяк, 240 точки и Александър Костадинов – борба със 172 точки.

За поредна година Стела Енева бе избрана за победител в класацията Спортист с увреждания с 210 точки. Г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община и патрон на събитието награди състезателката по лека ателтика за волята и постиженията ѝ.

Националният ансамбъл по художествена гимнастика спечели първо място в категорията Отбор на годината с 288 точки. Момичетата приеха заслужената награда от министър Кралев.

В анкетата на Нове АД холдинг участваха 125 спортни журналисти от общо 53 медии. Всички успешно гласували участваха в томбола за смартфон Samsung Galaxy Note IV, осигурена от основния спонсор на събитието – Мтел. Тони Бояджиев, Директор бизнес клиенти на телекома, изтегли името на печелившия – Светослав Костов от Българско национално радио.

“За нас е чест да бъдем част от церемонията „Спортист на годината“. Мтел традиционно подкрепя българския спорт, като през годините компанията ни е помагала не само на редица спортни събития, но и на различни спортисти, отбори, клубове и федерации“, каза Тони Бояджиев.

31-ата анкета на в. „Труд“ за треньор на годината излъчи на първо място Ина Ананиева, която изведе националния ансамбъл по художествена гимнастика до световната титла в многобоя на шампионата в Измир.

Наградата връчиха министър Красен Кралев и г-н Петьо Блъсков, главен редактор на в. „Труд“. По традиция призът от Труд бе картина на български художник. В анкетата участваха спортните отдели и редакции на 42 медии, които посочиха имената на 15 специалисти от 10 вида спорт.

Генералният спонсор на Спортист на годината, букмейкърът „Еврофутбол“ награди Мирослав Кирчев с титлата Спортен талант № 1 на Еврофутбол за 2014. Младият вицешампион на Световното по кану-каяк 1000 м получи 132 точки в анкетата, проведена сред 18 от медийните партньори на програмата, като е посочен на първо място в 9 от анкетните карти. Наградата му беше връчена от г-жа Елица Иванова, PR на Еврофутбол.

„Поздравявам Мирослав Кирчев с успеха му и се надяваме тази награда да е поредната крачка към Олимпийското злато“ – поздрави младия талант г-жа Иванова.

Претенденти за титлата в електронното допитване на „Еврофутбол“ бяха общо 33 млади състезателя, които българската букмейкърска къща подпомага чрез своята социална кампания “Спортни таланти”.

Нове АД Холдинг благодари на своите спонсори – „Еврофутбол“ – генерален и Мтел- основен, които за поредна година подкрепят анкетата и церемонията.

За доброто настроение на гостите на събитието се погрижиха поп звездите Миленита и Рут Колева със специално аранжирани за събитието изпълнения, както и бендът Фънки Мирикъл.

Престижната церемония беше излъчена на живо по Българска национална телевизия и Дарик радио. На нея присъстваха повече от 1 000 представители на държавната администрация, ведомствата, посланици, редица известни спортни личности, действащи спортисти и ветерани, треньори, председатели и членове на спортни федерации и изтъкнати личности от бизнеса и медиите.